Naar hoofdinhoud Naar footer

Leiderschap en bestuur

Gepubliceerd op: 05-03-2024

Samenwerken in netwerken vraagt om ander soort leiderschap en sturing. Je stuurt niet alleen op je eigen organisatiedoelen, maar ook op de gezamenlijke maatschappelijke opgave, zoals het aanpakken van arbeidsmarktvraagstukken in jouw regio. Dit brengt verschillende dilemma’s met zich mee voor bestuurders, zowel in de eigen organisatie als het netwerk.

Waar kun je tegenaan lopen en wat kan daarbij helpen?

  • De maatschappelijke opgave staat niet altijd gelijk aan het het organisatiedoel. Je bouwt bijvoorbeeld zorg die financieel rendabel is toch af om op lange termijn aan het maatschappelijke doel bij te dragen. Lees hoe andere bestuurders hiermee omgaan.
  • Bestuurlijke drukte ligt op de loer: ken je toegevoegde waarde in een samenwerking en kies bewust aan welke samenwerkingstafels je aanschuift. Vind hier voorbeelden van hoe deze keuze te maken.
  • Het leiderschap is niet meer alleen gericht op de bijdrage van jouw medewerkers binnen hun eigen afdeling, maar ook op hun bijdrage aan de samenwerking en de maatschappelijke opgave. Ontdek hoe deze serious game je hierbij kan helpen.
  • De rol van de raad van toezicht verandert in een netwerksamenwerking. Ga als raad van bestuur in gesprek met je raad van toezicht in over hun rol binnen het netwerk.

Netwerkleiderschap

Het leiderschap in het netwerk vraagt dat je stuurt op voortgang en dat je richting geeft aan wat je gezamenlijk wilt bereiken. Het is belangrijk dat iedereen gecommitteerd blijft aan de onderlinge samenwerking en het maatschappelijke doel. In onze kennisproducten vind je informatie over hoe het sturen op waarden je daarbij kan helpen.

Kennis uit onze programma’s RegioKracht in de zorg en Medisch generalistische zorg in de regio kan ondersteunen bij vraagstukken over leiderschap en bestuur.

Agenda over Leiderschap en bestuur

Er zijn geen agenda-items gevonden