Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel 2 - De voordelen van technologische innovaties in de zorg

In deel 2 uit deze videoreeks over de voordelen van zorginnovaties ziet u technologieadviseur Laura Steman-Zaal van Zorggroep Solis. Zij vertelt over de SilverFit Alois voor geluksmomenten, de BrainTrainerPlus™ om het geheugen mee te trainen en de Somnox Slaaprobot voor een betere nachtrust. Solis zorgt met deze toepassingen voor meer plezier, beweging, intellectuele uitdaging en rust in het leven van de bewoners.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Op het congres Thuis in het Verpleeghuis 2019 demonstreerde Zorggroep Solis de innovaties die zij gebruikt. Ook Tangenborgh (deel 1), Schakelring (deel 3) en ZuidOostZorg (deel 4) lieten op het congres zien met welke zorginnovaties zij werken. Alle vier de zorggroepen demonstreerden de toegevoegde waarde van deze technologieën.

SilverFit Alois

Op de SilverFit Alois zitten legio spellen die geluksmomenten voor mensen met dementie creëren. Er zijn activiteiten die lichaamsbeweging stimuleren, sociaal contact bevorderen, de cognitie uitdagen of die juist ontspanning bieden. Zoals memory® en Bingo. Bewoners worden met de SilverFit Alois volop uitgedaagd en hebben hierdoor afleiding, iets wat de zorgmedewerker ook meteen ontlast. Deze technologie is geschikt voor meerdere doelgroepen.

BrainTrainerPlus™

De BrainTrainer is een systeem met verschillende puzzels en spellen. Het stimuleert het denkvermogen en korte- en langetermijngeheugen van ouderen met beginnende dementie of Alzheimer. Het systeem past het niveau per persoon aan, afhankelijk van de snelheid en juistheid van de antwoorden. Ook kan er samen met familieleden een familieboek of quiz gemaakt worden. ‘De BrainTrainer zorgt voor leuke dagbesteding en voor cognitieve uitdaging’, vertelt Steman-Zaal.

Somnox Slaaprobot

De Somnox is een slaaprobot in de vorm van een kussen. Het helpt bewoners sneller in slaap vallen omdat de kussen hun ademhaling nabootst, waar ze zich vervolgens op kunnen focussen. Het kan ook rustgevende muziek afspelen. Dit alles is - door zorgprofessionals - in te stellen met een app. Steman-Zaal: ‘De bewoners vinden het vooral prettig dat ze iets warms bij zich hebben waarmee ze kunnen knuffelen.’

Inspiratiebox en Implementatietoolkit

In de Inspiratiebox - Technologie in de langdurende zorg vindt u een selectie van technologieën en apps die u kunt gebruiken om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

En in de Implementatietoolkit - Technologie in de zorg vindt u per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van verschillende zorgorganisaties.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan