Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking: Grenzen verkennen in samenspel tussen informele en formele zorg

Wat mogen mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet doen in de zorgverlening? In deze notitie ‘Grenzen verkennen’ beschrijven we de juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en inzet van vrijwilligers in de zorg. De belangrijkste aanbeveling is zorg voor een cliënt blijft maatwerk. Wees open en helder in communicatie en verken gezamenlijk grenzen. Dan kunnen beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers samen veel betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt.

Rol mantelzorger en vrijwilliger

Bij veel zorgorganisaties leven vragen wat mantelzorgers en vrijwilligers kunnen en mogen doen in de zorgverlening. Mag een mantelzorger een cliënt injecteren als de omstandigheden daartoe aanleiding geven? Kunt u een cliënt die in een rolstoel zit met een vrijwilliger op stap laten gaan? Zijn daar bepaalde vaardigheden voor nodig? Wie is aansprakelijk als het fout gaat? De notitie biedt houvast om samenspel tussen formele en informele zorgverleners bij het verrichten van zorghandelingen verder invulling te geven.

De notitie is vooral bedoeld voor bestuurders en kwaliteitsmedewerkers in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Het ministerie van VWS gaf opdracht voor de verkenning.

Publicatiedatum

01-03-2016

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Auteur

Cecil Scholten