Naar hoofdinhoud Naar footer

Sensire - Neem de bewoner serieus: in zijn leven, denken en vrijheid

Bij Sensire zijn ze druk bezig met het openen van de deuren. Ze nemen bewoners serieus. In hun leven, hun denken én hun vrijheid. Demissionair minister Conny Helder ging langs bij de organisatie en wij waren erbij!

Bekijk de vlog:

YouTube video thumbnail

Volgens regieverpleegkundige Eline Losser kijken ze bij Sensire naar de individuele persoon. 'Wat heeft die nodig? Is er behoefte aan een open deur, dan proberen we die te geven.' Renée Wilke, bestuurder van Sensire geeft aan dat ze hoopt dat langzamerhand patronen veranderen: 'Zodat cliënten zoveel mogelijk het leven kunnen leiden wat ze willen en niet het gevoel hebben dat er ineens iets niet meer mag. Of dat er over hen besloten wordt.'

Het verantwoord werken aan het openen van deuren is het uitgangspunt. Zodat in principe mensen met dementie in vrijheid kunnen leven.

Conny Helder, demissionair minister volksgezondheid, welzijn en sport

‘Opgesloten’ zijn voelt als enorme frustratie

Demissionair minister Conny Helder vindt het belangrijk dat mensen met dementie of mensen die verward zijn naar buiten kunnen. 'Het is belangrijk dat ze niet het gevoel hebben dat ze opgesloten zijn. Dat is een enorme frustratie voor mensen met dementie. En daarom is het belangrijk dat we werken aan het verantwoord openen van de deuren. Dat dat het uitgangspunt is. Dus dat in principe mensen met dementie in vrijheid kunnen leven.'

Ik hoop dat langzamerhand patronen veranderen en dat we anders leren denken. Dat cliënten niet meer het gevoel hebben dat er ineens iets niet meer mag. Of dat er over hen besloten wordt.

Renée Wilke, Bestuurder Sensire

Campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’

Bijna elke zorgmedewerker kent het fenomeen gesloten afdeling. Hoewel het sluiten van deuren vaak een maatregel is om cliënten te beschermen, is het een vorm van onvrijwillige zorg onder de Wet zorg en dwang. De wet beoogt cliënten meer vrijheid en privacy te geven door het invoeren van een open-deuren-beleid.

Omdat het niet altijd makkelijk is om een open-deuren-beleid in te voeren, bieden we inspiratie met de campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’. We laten zien hoe organisaties aan de slag gaan met het openen van deuren. Want als je goed en zorgvuldig zoekt naar alternatieven, blijkt er vaak meer mogelijk dan je denkt. Volg de Facebook en LinkedIn pagina voor inspiratie en om op de hoogte te blijven. 

Deel deze pagina via: