Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Innovatie-impuls geeft kleine zorgorganisaties duwtje in de rug’

De doorontwikkeling en opschaling van veelbelovende eHealth wordt sinds een jaar gestimuleerd door de Innovatie-impuls. Dankzij dit VWS-programma kunnen ook kleinere organisaties zich hiermee bezighouden, zegt Jos Driesprong, bestuurder bij De Haardstee in een artikel dat vakblad Zorgvisie recent publiceerde. 

Driesprong ondervond in de praktijk de voordelen van deelname aan de Innovatie-impuls toen zijn organisatie de SignaLEREN-app verder ging ontwikkelen. ‘Onze cliënten hebben niet altijd grip op hun emoties’, zegt Driesprong op zorgvisie.nl. ‘We zoeken naar manieren om hen daar 24 uur per dag bij te helpen zonder dat we naar het zorgkantoor of de gemeente hoeven te stappen voor meer geld.’ Een manier om dat te doen, is met technische ondersteuning. Zo ontwikkelden zorgorganisatie Koraal en techpartner Ivengi samen de app SignaLEREN. De app helpt om de spanning te reguleren, via onder meer ademhalingsoefeningen, rustgevende filmpjes of door te luisteren naar een ingesproken boodschap van bijvoorbeeld een familielid.

Op het spoor en in contact

Via de Innovatie-impuls kwam De Haardstee de app op het spoor. Driesprong: ‘De app sprong er voor ons uit omdat het de cliënt echt de regie geeft. De app helpt hun zelf invloed te hebben op de emoties zonder afhankelijk te zijn van een zorgprofessional.’

De Haardstee trad in contact met organisaties die al experimenteerden met de app om zo samen te werken aan de verdere ontwikkeling ervan. ‘Je leert door het met elkaar te gebruiken. Wat zeggen de cliënten? Wat zeggen de medewerkers? Door daar naar elkaar te luisteren kun je steeds een volgende stap zetten.’ Het leidde uiteindelijk tot een nieuwe versie van de app, die nu voor alle organisaties beschikbaar is.

Projectleiding

Het overleg en gesprek over de app werden ondersteund via de Innovatie-impuls. ‘Zij leverden een externe, deskundige projectleider. Die zorgt voor verbinding en organisatie en helpt bij de doorontwikkeling en implementatie.’ En dat is cruciaal, zegt Driesprong. ‘Zonder de projectleiding hadden we niet mee kunnen doen. We zijn druk met dagelijkse dingen. Als relatief kleine organisatie hebben we niet het grootste budget of de meeste kennis over innovatie. Maar we hebben wel de overtuiging dat technologie ons kan helpen. De Innovatie-impuls geeft ons een duwtje in de rug. Anders waren we op een later moment aangehaakt en hadden we moeten wachten tot het common practice is.’ Terwijl kleinere organisaties van wezenlijk belang kunnen zijn voor het doorontwikkelen van innovaties. ‘Onze wendbaarheid geeft nieuwe inzichten, dat is een voordeel voor het geheel.’

Bron

Zorgvisie

Deel deze pagina via:

Contactpersonen