Naar hoofdinhoud Naar footer

Weet de auto straks of je dementie hebt?

Nap wist op 6-jarige leeftijd al dat hij met ouderen en technologie aan de slag wilde. Tijdens zijn studie en carrière heeft hij zich vol op dit onderwerp gestort. Eerst in zijn promotietraject aan de Technische Universiteit Eindhoven. En later als programmamanager van verschillende internationale ontwikkel- en onderzoeksprojecten voor technologie en ouderen. Welke uitdagingen ziet hij op ons afkomen en hoe gaan we daar zo goed mogelijk mee om?

Vilans · Vilans Ontmoet | Henk Herman Nap, eHealth expert bij Vilans

Verkenning haptische pakken

Corona zorgt voor een duidelijk urgentiebesef van beeldbellen. Nap: 'Voorheen was er een gestage groei qua gebruik van eHealth, maar in deze tijden zie je door noodzaak en schaarste dat het een enorme boost heeft gekregen. Mensen zien de voordelen op verschillende gebieden zoals het wegvallen van reistijd, kostenbesparing, maar mensen kunnen anoniemer en daardoor soms ook vrijer zijn.'

In het beeldbellen zitten duidelijke voordelen maar er blijft voor een gedeelte een gemis aan intimiteit en nabijheid. Om dat stukje op te lossen zouden we nu kunnen verkennen wat de mogelijkheid van technologie die dit oplost in een crisis. Denk daarbij aan haptische pakken die kunnen nabootsen dat mensen een streling of een omhelzing kunnen voelen. De verkenning van haptische pakken zou nu gestart moeten worden. Later kan dit blijvend een oplossing zijn voor familie die ver weg woont.

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 5 van de Vilans Ontmoet-podcast over digitale transformatie. Beluister alle podcasts uit deze serie op Vilans.nl/podcast.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen