Naar hoofdinhoud Naar footer

7 tips voor ouderen om veilig te kunnen blijven fietsen

Vorig jaar zijn in Nederland 737 mensen om het leven gekomen door een verkeersongeluk. De toename was het sterkst onder fietsers van 75 jaar en ouder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bekijk 7 tips om veilig te blijven fietsen.

De tips om veilig te blijven fietsen zijn afkomstig uit de BeterOud-werkplaats Veilige mobiliteit. Download op BeterOud ook de gesprekskaart over veilige mobiliteit.

Tips

Tip 1: Met de FietsFit oefeningen van Doortrappen train je jouw coördinatie, spierkracht, lenigheid van nek en schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Zo kan je langer veilig blijven fietsen. Je kan de FietsFit oefeningen allemaal thuis uitvoeren, op een tijdstip dat jou uitkomt. 

Tip 2: Lees meer over jouw rechten en plichten wanneer je als fietser deelneemt aan het verkeer.

Tip 3: Bekijk de Veilig Fietsen tips van Doortrappen.

Tip 4: Op Amazing Erasmus MC vind je informatie over het gebruik van een fietshelm.

Tip 5: Vraag een ergotherapeut naar mogelijke aanpassingen aan de fiets, zoals een lage instap, achteruitkijkspiegel of driewielfiets, of naar speciale fietsen zoals een driewielfiets of elektrische fiets.

Tip 6: Zeker als je lang niet hebt gefietst, is de stap naar een aangepaste fiets heel groot. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een scootmobiel. Als je lang niet hebt deelgenomen aan het verkeer, kan het zijn dat je ongemak of spanning ervaart om gebruik te maken van een scootmobiel. Je kan in dat geval een ergotherapeut vragen om met je mee te kijken. 

Tip 7: Als fietsen niet meer mogelijk is, zijn er nog veel andere mogelijkheden voor vervoer. Informatie hierover en testen van deze alternatieven zijn hier te vinden. Dit is een beknopt overzicht, kijk voor het lokale aanbod in de buurtkrant, de sociale kaart van je woonplaats of bij de gemeente. 

Lees ook: 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen