Naar hoofdinhoud Naar footer

Oproep: praat mee over kwaliteit in de gehandicaptenzorg

Op basis van kwaliteitsrapporten zou je als Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) iets kunnen zeggen over de kwaliteit in de gehandicaptenzorg in een bepaald jaar. De VGN en Vilans organiseerden daarom onlangs dialoogsessies. De grote lijnen uit de rapporten ontdekken, bleek niet eenvoudig. Toch waren de deelnemerservaringen positief.

Het waren de eerste dialoogsessies over dit onderwerp en er was daarom sprake van een verkennend experiment. In totaal deden 74 deelnemers uit 70 organisaties mee. Vooraf vulden zij een vragenlijst in. Deze bestond uit vragen over de kwaliteitsrapportage uit 2019 van de eigen organisatie en van andere organisaties. De meeste antwoorden gingen over de vorm van kwaliteitsrapportages. Daar bleken de deelnemers het meest zoekende in. Welke structuur gebruiken we? Hoe volledig willen we zijn? Hoe halen we verhalen op en geven we die een goede plek?

Kennisbehoefte bleek groot 

De deelnemers gaven het reflecteren in dialoogsessies een positieve beoordeling. 65 mensen vonden de onderlinge uitwisseling nuttig. 48 mensen vonden het leerzaam om reacties op hun eigen kwaliteitsrapportage te krijgen. 58 mensen vonden het leerzaam om de kwaliteitsrapportages van anderen te lezen. 

‘Iedereen is in andere aspecten van kwaliteit geïnteresseerd’ 

Uiteindelijk bleek het wel lastig om de grote lijnen in kwaliteit te bepalen. Dit komt onder andere door het brede lezerspubliek van de kwaliteitsrapportages. Ze zijn namelijk zowel voor mensen binnen de organisatie als buiten bedoeld. Groepen mensen die allemaal in verschillende aspecten van kwaliteit geïnteresseerd zijn. Hier zou bij volgende dialoogsessies meer focus vooraf in aangebracht kunnen worden. De betrokkenheid van de deelnemers was in het proces groot. Dit kwam omdat alle deelnemers een belangrijke rol hadden in het opstellen van de jaarlijkse kwaliteitsrapportage. Ook werkte het goed dat de deelnemers vooraf de vragenlijsten hadden ingevuld. 

Doe mee aan de volgende dialoogsessies

Door de positieve reacties, organiseert de VGN samen met Vilans nieuwe online dialoogsessies op 19 en 22 november. Interesse om mee te doen? Meld je dan voor 19 oktober aan via het aanmeldformulier op de website van de VGN.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon