Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw onderzoek naar medicijndispensers en innovatieve 3D-hoeslakens

Hoe verbetert een medicijndispenser en het innovatief hoeslaken het werk in de praktijk? Anders Werken in de Zorg West-Brabant en Vilans delen de inzichten en bevindingen hierover in rapportages en factsheets.

Eerder al deelden we de onderzoeken en factsheets over de heupairbag, het exoskelet, VR-ervaringen en steunkousen aantrekhulp. 

Uit de verschillende onderzoeken blijkt wat de voordelen zijn van bepaalde technologieën en innovaties maar zeker ook wat beter kan. Dit is uitgewerkt in de vorm van kosten- en batenanalyses.

Voordelen medicijndispenser

Het onderzoek naar de medicijndispenser richt zich op de inzet intramuraal. Het gebruik van de medicijndispenser blijkt bij te dragen aan het vereenvoudigen van het medicatiebeheer, wat resulteert in een verhoogde efficiëntie voor zorgmedewerkers en een verbeterde medicatietrouw. Desondanks komen enkele uitdagingen naar voren. Daarnaast wordt de medicatiedispenser intramuraal (nog) niet grootschalig ingezet, waardoor vervolgonderzoek nodig is om de waarde goed in kaart te brengen.

Innovatieve hoeslaken

Het onderzoek naar het innovatieve hoeslaken richt zich op de meerwaarde ervan in de langdurige zorg, met specifieke aandacht voor kosten en baten. Resultaten laten zien dat het hoeslaken voordelen biedt in termen van zelfstandigheid en comfort voor cliënten, en dat het zorgmedewerkers ondersteunt bij het draaien en verzorgen van cliënten op bed. De uitdagingen zoals de hogere kosten in vergelijking met katoenen hoeslakens en wasprocessen worden ook aangekaart.

Resultaten onderzoek

Het delen van resultaten en ervaringen is essentieel om andere zorgorganisaties te voorzien van de beschikbare kennis. Bovendien worden de resultaten van deze onderzoeken steeds beter ontsloten en vindbaarder gemaakt op plekken als Anderswerkenindezorg.nl, de Kennisbank Digitale Zorg en via het Kenniscentrum Digitale Zorg. Dit is niet alleen prettig voor zorgorganisaties die de drempel om met nieuwe technologie te werken willen verlagen. Ook voor de leveranciers van de hulpmiddelen is het nuttig. Het onderzoek van Anders Werken in de zorg en Vilans geeft zorgfinanciers inzicht in de (meer)waarde voor cliënten en medewerkers en de kosten en baten in tijd en euro’s.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon