Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe verminder je fysieke belasting bij zorgmedewerkers?

Fysieke belasting van zorgmedewerkers is een onderbelicht thema in de langdurige zorg. Een probleem dat eerder groter dan kleiner lijkt te worden. Daarom zijn kennisorganisatie Vilans, TU Delft en zorgaanbieders Pieter van Foreest, tanteLouise, Laurens en Thuiszorg West Brabant gestart met het project ‘verminderen van fysieke belasting voor zorgmedewerkers’.

De fysieke belasting in het werk van zorgverleners neemt toe door de groeiende vraag naar complexere zorg en de toename van zorg bij mensen thuis. Gelukkig zijn er al verschillende oplossingen die fysieke belasting kunnen verlichten. Zoals een til-transfer-lift, een exoskelet en hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Maar dit is niet genoeg en er zijn potentieel nog veel andersoortige oplossingen mogelijk.

(Nieuwe) invalshoeken

15 masterstudenten van de studie Industrieel Ontwerpen van de TU Delft gaan het probleem van fysieke belasting onderzoeken en ontwikkelen concepten om dit probleem te verminderen. Daarbij is oog voor zowel situatie intramuraal, in een woonzorg-complex als zorg thuis. Vrijdag 8 september was de kick-off van dit project. Vilans-onderzoeker Bart van Mierlo zegt: ‘We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de (nieuwe) invalshoeken op dit probleem en de bijbehorende concepten. Bij voorbaat zijn we al blij met deze unieke samenwerking. Zeker ook met de aangesloten zorgaanbieders die bereid zijn de studenten op te vangen. In februari is het project klaar. We zullen opgedane kennis delen, zoals je van Vilans gewend bent. Wordt vervolgd.’