Naar hoofdinhoud Naar footer

Kees Erends bestuursvoorzitter van het nieuwe ZEVMB-kenniscentrum

Kees Erends is per 1 december de bestuursvoorzitter van het nieuwe Stichting ZEVMB-kenniscentrum. Het ZEVMB-kenniscentrum werd in september 2022 opgericht op initiatief van het programma Wij zien je Wel in samenwerking met stichting 2CU. Wij zien je Wel gaat per 1 januari 2023 over in het ZEVMB-kenniscentrum. Met de komst van Erends haalt het kenniscentrum een zeer ervaren zorgbestuurder binnen.

Erends werkte tussen 1984 en 1995 als huisarts in Hardenberg en tevens als arts in gehandicaptenzorg. Daarnaast was hij tien jaar lid van de Raad van Bestuur van de ’s Heeren Loo Zorggroep. Hij was bestuurder van de Baalderborggroep en had verschillende directiefuncties bij verzekeraar Achmea. Ook had hij in het verleden verschillende toezichthoudende functies in de care & cure. Momenteel is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Ziekenhuisgroep Twente.

Stichting ZEVMB-kenniscentrum stelt zich ten doel om hulp en zorg rondom ZEVMB (zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen) als expertisegebied te verbeteren en structureel en duurzaam in het Nederlandse zorgsysteem in te bedden. Met de focus op kennis en gebaseerd op de kracht van netwerken werkt het kenniscentrum aan verbetering in de zorg en ondersteuning van mensen met ZEVMB en hun gezinnen. Dit doet het ZEVMB-kenniscentrum samen met een groot landelijk netwerk van ouders, zorgorganisaties, wetenschappelijke, branche-, beroeps- en patiëntenverenigingen.  

Het ZEVMB-kenniscentrum werd in september 2022 opgericht op initiatief van het programma Wij zien je Wel in samenwerking met stichting 2CU. Wij zien je Wel gaat per 1 januari 2023 over in het ZEVMB-kenniscentrum.  

Het ZEVMB-kenniscentrum deelt informatie over mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB), om zo gezinnen, zorgprofessionals, onderzoekers, gemeenten en systeempartijen te ondersteunen. Een voorbeeld is het nieuwe ZEVMB-paspoort, dat ouders helpt om de zorg en ondersteuning voor hun kind te organiseren. Daarnaast is het ZEVMB-kenniscentrum verantwoordelijk voor de ZEVMB-zorgstandaard, die eind dit jaar wordt gepubliceerd. Deze is ontwikkeld door ouders van kinderen met ZEVMB (18-/18+), zorgverleners en zorgfinanciers en heeft als doel het neerzetten van een norm voor passende ZEVMB-zorg.  

Kees Erends is aanwezig bij het ZEVMB-symposium ‘Langs de weg van ZEVMB: 5 jaar Wij zien je Wel’ op 1 december 2022. 

Deel deze pagina via: