Naar hoofdinhoud Naar footer

Kees Donkervoort nieuwe voorzitter raad van toezicht Vilans

Kees Donkervoort is de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Vilans. Hij neemt de voorzittershamer over van Jolanda Buwalda. De bestuursvoorzitter van Omring bekleedde deze functie sinds 2020 en zij maakte vanaf 2016 deel uit van de raad van toezicht van Vilans.

Ervaren bestuurder

Kees Donkervoort is een ervaren bestuurder en toezichthouder in de zorg. Eerder was hij onder meer directievoorzitter van topklinisch ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden, bestuurslid van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) en interim bestuurder van de Van Mesdagkliniek in Groningen. Momenteel is hij ook toezichthouder bij zorgorganisaties en bij zorgverzekeraar CZ.

Kennis als motor

Jolanda Buwalda, ook landelijk actief als bestuurslid van de NVZD en kerngroep- voorzitter bij ActiZ, draagt het voorzitterschap met vertrouwen over: ‘Vilans heeft de afgelopen jaren enorme stappen gezet. En ook voor de komende jaren is de rol van kennis in alle transformaties cruciaal.’ Kees Donkervoort, lid van de raad sinds 2018, onderschrijft dat: ‘Bij de huidige uitdagingen in de zorg zijn zowel technologische als sociale innovaties van belang. Begrijpelijke kennis kan hierin een motor zijn.’

Nieuwe leden

De raad van toezicht van Vilans verwelkomt dit jaar ook twee nieuwe leden: Karin Leferink, raad van bestuur IJsselheem treedt per februari aan. Zij is ook voorzitter van netwerkorganisatie Samen Gezond IJssel Vecht, actief binnen de NVZD en toezichthouder bij Landschap Overijssel. Wouter ten Have, hoogleraar organisatieverandering aan de VU en partner en adviseur bij TEN HAVE Change Management, met een brede ervaring met opdrachten in de zorg, treedt in mei toe. De raad van toezicht bestaat momenteel verder uit René Smit, Mirjam de Bruin en Maurice van den Bosch.

Maatschappelijk perspectief

De raad van toezicht van Vilans ziet toe op de realisatie van de strategische doelen, de koers, de ontwikkeling van de organisatie en de bedrijfsvoering. Zij heeft daarbij specifieke aandacht voor de toekomst van de zorg vanuit maatschappelijk perspectief en de rol van kennis en innovatie. De raad van bestuur van Vilans wordt gevormd door Mirella Minkman (voorzitter) en Erwin Bleumink. Minkman over de wisselingen: ‘Door het vertrek van Jolanda Buwalda nemen we afscheid van een betrokken, bevlogen en zeer kundig voorzitter. Met de continuïteit van Kees Donkervoort en de expertises van de nieuwe en zittende leden, gaan we met vertrouwen weer een volgende fase in als kennisorganisatie’.

Deel deze pagina via: