Naar hoofdinhoud Naar footer

Denk mee over nieuwe dementietoolkit Ken.mij

Echte verandering in de manier waarop we kennismaken met mensen met dementie, slaagt alleen wanneer we die verandering sámen met de gebruiker vormgeven. Vanuit dat gedachtegoed vervolgt Vilans samen met social designstudio Laura Koenen én een aantal zorgorganisaties, de ontwikkeling van een nieuwe toolkit, Ken.mij, om de wensen en verlangens van mensen met dementie boven te halen. We zijn voor nieuwe inzichten op zoek naar nieuwe zorgorganisaties die willen bijdragen aan de nieuwe versie van de toolkit.

Over Ken.mij

In het Ken.mij-project ontwikkelen Vilans en Studio Laura Koenen een toolkit met creatieve methoden die zorgmedewerkers in staat stelt om op een andere manier het gesprek aan te gaan met (nieuwe) bewoners, wat uiteindelijk moet bijdragen aan een positieve oude dag voor mensen met dementie.

Laura Koenen, ontwerper en eigenaar van Studio Laura Koenen: 'Veel mensen met dementie vinden het lastig om te praten over hun wensen en verlangens. Daarom zijn we gaan nadenken over manieren waarop deze in spelvormen boven water komen. We maken hierbij gebruik van triggers die herinneringen oproepen, zoals geur, smaak, bepaalde locaties of relaties.’

Ervaringen met de eerste versie van de toolkit

Met dit uitgangspunt zijn er in het najaar drie creatieve middelen ontworpen: 

  1. Een grote poster waarop de levenslijn van de cliënt kan worden ingevuld.
  2. Spelkaarten met herkenbare iconen om het gesprek te starten.
  3. Een bordspel met vergelijkbare iconen.

‘Deze drie middelen vormen samen een toolkit,’ vertelt Lotte Cornelisse, adviseur bij Vilans. ‘Deze toolkit is getest bij acht zorgorganisaties, die allemaal met de drie methoden aan de slag zijn gegaan. De eerste indruk is positief.’

De toolkit stimuleerde een vernieuwende gespreksaanpak met fysieke middelen en verrassende vragen, wat resulteerde in het voeren van een andere gesprekken. We zien als ontwerpers nog meer potentie in de toolkit, namelijk die van het stimuleren van creativiteit in het kennismakingsproces. Deze potentie willen we verder gaan onderzoeken in het vervolg.

Het vervolg

Voor het vervolg van Ken.mij, zijn Vilans en Studio Laura Koenen op zoek naar drie organisaties die geïnteresseerd zijn om met ons mee te denken. Het is daarbij van belang dat deze organisaties nog geen ervaring hebben met Ken.mij. Het meedenken houdt concreet in:

  • Dat we in maart en april een ontwikkelsessie op locatie organiseren.
  • De ontwerper komt naar de zorgorganisatie toe om met een team van 4-10 zorgmedewerkers een dagdeel te besteden aan een verkenning van manieren om Creative Confidence te vergroten met de toolkit. 
  • De ideeën en ervaringen uit de ontwikkelsessies zullen de basis gaan vormen voor de nieuwe versie van de Ken.mij-toolkit. 
  • Deze toolkit willen we ook graag met jullie testen. De deelnemende zorgorganisaties ontvangen van ons een exemplaar en kunnen in april/mei de toolkit een aantal weken testen. 
  • Tussentijds houden Laura Koenen en Vilans graag contact met 1 à 2 (digitale) terugkoppelmomenten, om de ervaringen met de toolkit in kaart te brengen.

Is dit iets voor jouw organisatie?

Wilt u meedenken over de ontwikkeling van een toolkit met creatieve methoden? Laat het dan weten. Neem voor deelname, of voor meer informatie over Ken.mij contact op met Dianne Vasseur via d.vasseur@vilans.nl.

Het project Ken.mij ontvangt een ontwikkelbijdrage van Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, dat interdisciplinaire wisselwerking tussen het culturele, maatschappelijke en economische domein stimuleert. 

Deel deze pagina via: