Naar hoofdinhoud Naar footer

De kansen en uitdagingen van datagedreven zorg in 3 minuten

Data en AI (artificiële intelligentie) staan steeds vaker aan de basis van beslissingen en handelingen in de zorg en onze maatschappij. Hoe spelen data en AI een rol in de langdurige zorg? En wat betekent datagedreven werken voor cliënten en verzorgenden in de langdurige zorg? In een animatiefilmpje en een infographic geven wij een korte introductie over deze ontwikkelingen.

YouTube video thumbnail

Als Vilans verzamelen en verspreiden we kennis over data- en AI-toepassingen in de langdurige zorg. Data kan helpen te begrijpen wat er is gebeurd, maar data kan ook helpen te voorspellen wat er kán gebeuren en het vormt zo steeds vaker de basis voor beslissingen en handelingen die mensen nemen. Ook zijn er steeds meer datagedreven technologieën die zich intelligent gedragen en zo in staat zijn taken van de mens over te nemen. Denk aan slimme camera’s, sociale robots of beslissingsondersteunende software. Bij zulke toepassingen wordt vaak de term artificiële intelligentie (AI) of kunstmatige intelligentie gebruikt.

In de praktijk

Data en AI bieden de langdurige zorg kansen zoals gepersonaliseerde zorg en ondersteuning en het kunnen voorspellen en voorkomen van incidenten. Datagedreven zorg gaat echter ook gepaard met uitdagingen en risico’s zoals minder menselijke aandacht en dat uitkomsten en adviezen van technologie te veel als leidend worden gezien. Het zinvol en verantwoord toepassen van data en AI vraagt om het zorgvuldig afwegen van kansen en uitdagingen in de praktijk. Om u te inspireren over datagedreven zorg binnen uw eigen werkveld, ontwikkelden wij een animatiefilmpje en een infographic. 

Animatiefilmpje en infographic

Het animatiefilmpje geeft in 3 minuten weer hoe verschillende data- en AI-toepassingen nu al een rol spelen in de langdurige zorg. Ook wordt kort ingegaan op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. 

In de uitgebreidere infographic schetsen we daarnaast ook twee verschillende perspectieven op de rol van data en AI in het zorgproces. En aan de hand van vier praktijkvoorbeelden lees je hoe bestaande data- en AI-toepassingen ondersteunend kunnen zijn bij verschillende vraagstukken in de praktijk en welke dilemma’s hierbij komen kijken. 

Meer informatie

Bent u na deze introductie geïnteresseerd om meer te leren over datagedreven zorg? Kijk dan op onze projectpagina. Hier vindt u verschillende verdiepende artikelen over dit onderwerp. 

Downloads

Deel deze pagina via: