Naar hoofdinhoud Naar footer

Begeleider maakt persoonlijke podcast over werken in de gehandicaptenzorg

Lisa van Doorn is persoonlijk woonbegeleider bij Frion in Zwolle en sinds kort heeft ze haar eigen podcast: Onbeperkt – de gehandicaptenzorg van dichtbij.

In een bericht op LinkedIn vertelt ze over de onmacht die ze voelt als een collega snikkend haar verhaal doet. De troostende woorden die Lisa spreekt halen niet veel uit. Ze voelt zich ongemakkelijk, moet ze nou een arm om die collega heen slaan? Lisa denkt aan Lien, een cliënt met het syndroom van Down. Die zou niet aarzelen, de collega een dikke zoen op de wang geven, haar heel stevig knuffelen en veiligheid bieden. Tot het allemaal niet meer zo zwaar zou voelen.

Lisa voelde zich op dat moment degene met een beperking, omdat zij niet in staat bleek om haar collega op een – in haar ogen – goede manier bij te staan. Ze praat over dit soort onderwerpen in de podcast Onbeperkt die ze opneemt bij Frion.

Er zijn inmiddels 3 afleveringen verschenen, die via Spotify te beluisteren zijn. In elke aflevering praat ze met zorgprofessionals en andere betrokkenen bij de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Lisa probeert elke twee weken een nieuwe aflevering te maken.  

Podcast Klik: Omgaan met zzp’ers in de gehandicaptenzorg

Steeds meer begeleiders in de gehandicaptenzorg gaan werken als zzp’er. Moeten we deze beweging stopzetten en meer investeren in vaste begeleiders? Of kunnen zzp’ers ook van waarde zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Host Lot de Swart praat hierover in de Klik podcast met Meerie Mulder en Eponine Steevensz, beiden begeleiders in loondienst en ambassadeurs voor de gehandicaptenzorg. Ook aangeschoven zijn ambassadeur Erwin Pijffers, zzp’er in de gehandicaptenzorg, en Harry van Buren, die zijn ervaringen deelt als zelfstandige met zorgbureau ZenoZorg. 

In de podcast-serie van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking In de zevende aflevering hebben we over de overstap die veel begeleiders maken in de gehandicaptenzorg naar het werken als zzp’er en hoe we hiermee nu het beste om kunnen gaan. Begeleiders Meerie Mulder en Eponine Steevensz delen hun ervaring hiermee in loondienst, en de soms vervelende en angstige situaties die dit oplevert voor cliënten en collega’s in vaste dienst.

Aan de andere kant vertellen zzp’er Erwin Pijffers en Harry van Buren van Zeno zorg waarom het werken als zelfstandige ook van meerwaarde kan zijn. Voorwaarde is wel dat een zorgorganisatie weet wie ze in huis halen en dat de kwaliteit gewaarborgd wordt, zo komt duidelijk naar voren in het gesprek.

Beluister de hier hele aflevering: #7 Omgaan met zzp’ers in de gehandicaptenzorg

Deel deze pagina via: