Naar hoofdinhoud Naar footer

Vilans reageert op discussienota 'Zorg voor de Toekomst'

Gepubliceerd op: 02-02-2021

De houdbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Hoewel er al hard wordt gewerkt aan noodzakelijke veranderingen, is er meer nodig om de zorg ook in de toekomst goed te kunnen blijven organiseren. Over dit vraagstuk schreef het ministerie van VWS onlangs een consultatieronde uit waarop veldpartijen - zo ook Vilans - hun visie konden geven.

Bestuurders Mirella Minkman en Erwin Bleumink geven hun reactie de titel 'Kijken naar de toekomst is kijken vanaf de andere kant' mee. Dit omdat de knelpunten niet alleen vanuit het stelsel benaderd kunnen worden.

'De vraagstukken waar we in de zorg voor staan, kunnen niet alleen door de formele en professionele gezondheidszorg worden opgelost. Wij pleiten daarom voor een visie op de Zorg voor de Toekomst die ook goed herkenbaar is vanuit patiënten, cliënten, hun verwanten waaronder mantelzorgers, vrijwilligers, alsook burgers in het algemeen zodat we samen het vraagstuk van de toekomstige gezondheidszorg gaan oplossen. Wanneer we alleen een systemische en professionele aanpak voor de toekomst kiezen, zullen we achter de feiten aan lopen. Immers, de meeste zorg wordt in en door de samenleving geboden, door mensen vanuit hun rol als (mede)mens. We vinden erkenning hiervan van belang.'

Lees onze volledige reactie op de discussienota in de download hieronder. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan