Naar hoofdinhoud Naar footer

Einde coronacrisis startschot voor samenwerking infectiepreventie

Gepubliceerd op: 21-02-2022

De coronacrisis heeft blootgelegd dat infectiepreventie en hygiëne over het algemeen te weinig aandacht kreeg binnen de verpleeghuizen. Dat concluderen de onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onder andere in hun recente evaluatie over de aanpak van de coronacrisis.

Deze conclusie moet gezien worden als enorme kans. Want na de crisis is het pijnlijk duidelijk geworden dat binnen zorglocaties de basis van infectiepreventie op orde moet zijn. Wanneer het infectiepreventiebeleid goed in de steigers staat, kun je veel sneller schakelen bij een uitbraak, of bij een nieuwe opleving van de pandemie. Dat is: 

  • Wanneer in een verpleegzorgorganisatie rollen duidelijk zijn.
  • De samenwerking goed verloopt.
  • Er voldoende hulpmiddelen beschikbaar zijn.
  • Richtlijnen goed worden gevolgd.

Samen werken aan infectiepreventie

Met het programma Samen werken aan infectiepreventie proberen we aandacht te geven aan de verscheidenheid tussen zorgorganisaties; sommige zijn groter dan andere en de ene organisatie geeft andere namen aan de verschillende rollen dan anderen. Het einde van de coronapandemie moet als startschot dienen om elkaar te helpen om infectiepreventie hoog in het vaandel te hijsen en te houden. En dat vooral te doen door samenwerking. Tussen verschillende zorgorganisaties, tussen de werelden van beleid en praktijk, en tussen collega’s op de werkvloer. Zo komt de sector juist sterker en infectiebestendiger de crisis uit.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan