Naar hoofdinhoud Naar footer

280 ouderen per dag op spoedeisende hulp door valpartij

Gepubliceerd op: 04-10-2022

In de Week van de Valpreventieweek (3 t/m 9 oktober) bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten dat vorig jaar 5.400 mensen door een ongelukkige val om het leven zijn gekomen, bijna een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden. Een crowdfundingcampagne voor de Health Impact Bond 'Stevig Staan' die onlangs zijn financiering rond heeft gekregen, moet soelaas bieden.

Een kleedje met een omhoog krullend hoekje, een boek op een trap of een gladde vloer in de keuken: meestal weinig betekenend maar niet zelden de oorzaak van fatale valpartijen. Vooral 80-plussers en mensen met dementie komen relatief vaak om het leven door een val. Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico, meldt VeiligheidNL. 10 procent hiervan komt jaarlijks op de spoedeisende hulp, dat zijn ruim 280 ouderen per dag.

Health Impact Bond

Daarom is dit jaar de unieke crowdfundingcampagne voor de Health Impact Bond (HIB) 'Stevig Staan' van start gegaan, een innovatief programma dat mede is ontwikkeld op basis van kennis van Vilans en VeiligheidNL. Naast BNP Paribas kunnen nu ook particulieren investeren in valpreventieve cursussen voor 2.500 ouderen in zeven Noord-Limburgse gemeenten. Het doel is de helft (€775.000) bijeen te brengen via crowdfunding. Bij succes besparen de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep, Venray en zorgverzekeraars kosten. Met dit geld betalen de gemeenten, het zorgkantoor en zorgverzekeraars VGZ en CZ de investeerders terug. Een consortium onder leiding van De Zorggroep voert het programma uit. 

Gratis valpreventietrainingen

Vilans-adviseur Sandra Dahmen: 'De HIB zorgt dat we de stap maken van praten óver preventie gaan naar écht preventie uitvoeren. De crowdfunding binnen de HIB zorgt dat ervoor dat we voldoende financiële middelen hebben om valpreventietrainingen kosteloos aan te bieden aan ouderen. Normaal is preventie zo moeilijk omdat de kosten vaak in het ene financieringsdomein liggen en de baten juist weer in een ander domein. Maar met de HIB wordt dit probleem omzeilt en kunnen we allerlei nieuwe vormen van preventie uitvoeren.'

Bron

CBS

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan